7

web'ART

Mindenkire vár egy szerep


 

„A mi színészeink abszolút szerelemből állnak színpadra és ez a játékunk szerethető bája, az elkötelezettség, ami vonzóvá, különlegessé teheti ezt a fajta színjátszást a nézők számára" – vallja Gergely Tamás, a januárban alakult kecskeméti Vastaps Produkció vezetője. Szervezésükben két májusi premier is megörvendezteti a kecskeméti nézőközönséget. 

Hogyan alakult meg a Vastaps Produkció?

Már tavaly novemberben felmerült bennem, amikor a Pótszék Társulatnak voltam az egyik vezetője, hogy kicsit más irányba szeretnék tovább fejlődni az amatőr színjátszás terén. Idén év elején pedig lehetőségem is nyílt arra, hogy Vastaps néven útjára indítsak egy szellemiségében, működésében újragondolt formációt. Azóta folyamatosan keressük a számunkra szimpatikus színdarabokat, én igyekszem megszerezni hozzájuk a jogokat, illetve kutatjuk azokat a lelkes jelentkezőket, akik az adott műben megjelenő karakterekhez leginkább passzolnak. Idén májusban két premierünk is lesz, kisebb, egy-két szereplős darabok előadásával indítunk, az őszre pedig egy nagyobb lélegzetű, nyolcszereplős művel készülünk, melynek a próbái már el is kezdődtek; Szakonyi Károly kiváló szatíráját, az Adáshibát fogjuk bemutatni Nagy János rendezésében. (Ő rendezte egyébként a tavaly novemberben a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban (KIO) nagy sikerrel bemutatott Háy János darabot, a Házasságon innen és túlt is).


Milyen jellegű előadásokat láthat Tőletek a közönség?

Váry Karcsi, a Katona József Színház színésze már az elejétől fogva végigkíséri a Vastaps Produkció alakulását és megosztja velünk ötleteit. Ő javasolta nekem először, hogy játsszuk el ketten Mrozek: Emigránsok című drámáját. Nagyon megtisztelő volt számomra ez a felkérés, de nehéz választásnak éreztem, illetve, úgy gondoltam, hogy a közönség is jobban fogadna egy könnyebben emészthető darabot indításnak.  Abban viszont rögtön egyet értettünk, hogy kevés szereplős darabokban gondolkozunk. Karinthy Ferenc: Bösendorfer című műve az első pillanattól fogva nagyon tetszett nekünk, mind hangulatában, mind pedig megvalósíthatóságában az a történet, amit kerestünk. A női főszerepre Karcsi kiszemelte a legutóbbi fellépésben látott partnernőmet, Ferenczi Henit, aki nagy szerencsénkre, örömmel vállalta a felkérést. Ehhez társult hozzá előadásként James Joyce: A Bohóc című darabja, amit Váry Karcsi már hosszú évtizedek óta nagy sikerrel játszik. Megkezdődtek hát a próbák, miközben én egyúttal vezetői teendőimnek is igyekszem maximálisan eleget tenni, beleértve a produceri, szervezői és marketing feladatokat is.  
Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Ebben a hónapban lemegy két előadásunk és zajlik az őszi nagyobb darab előkészítése is. Emellett, amint lehetőség lesz rá, Sárosi Gábor kollégámmal szeretnénk elindítani egy felnőtt színjátszó műhelyt is. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen kapnak kedvet az amatőr színjátszáshoz, így szeretnénk teret adni ezeknek a vágyaknak a kibontakoztatására. Ugyanakkor a Vastapsnak is segítségére lehet egy jó háttércsapat, amikor éppen szereplőválogatásról van szó. Fontos azonban megjegyezni, hogy még az amatőr szintű színjátszás is elég időigényes hobbi. Bár a nézők sorából nagyon jó ötletnek tűnhet, hogy egy-egy szerepben kipróbáljuk magunkat, a próbák megszervezése munka és család mellett egyáltalán nem egyszerű feladat. A színpadon előadott darabjaink mögött bizony komoly idő és energia ráfordítás van.


Kikből áll a közönség?

Természetes folyamat, hogy első körben a szereplők, szervezők rokonaiból, ismerőseiből és barátaiból áll össze a közönség nagy része. Onnan lehet leginkább egy darab sikerét lemérni, amikor ezeken az ismerős arcokon túl egyre többször tűnik fel idegen a nézők sorai között.

 

Mennyire tudtok előre tervezni?

Tervezni nagyon. És az elmúlt pár hónapban tapasztalt külső visszajelzéseknek, támogatásoknak köszönhetően azt látjuk, hogy érdemes is. Én magam igyekszem a tőlem telhető legjobb minőségben egyengetni a Vastaps Produkció útját, így 2017-re is megvannak már az elképzeléseink. Három darabbal készülünk, korosztályilag és műfajában is változatos előadásokkal. Látható lesz nálunk egy gyerekek számára előadott darab, egy vidámabb bohózat vagy vígjáték és egy komolyabb, tartalmilag mélyebb előadás.

 

Mi az, amiben többet vagy mást tud adni a Vastaps a nézőknek?


Azt talán nem mondanám, hogy többet ad, de az egészen biztos, hogy más szemszögből közelítjük meg a színjátszást. A mi színészeink ugyanis abszolút szerelemből állnak színpadra és ez a játékunk szerethető bája, az elkötelezettség, ami vonzóvá, különlegessé teheti ezt a fajta színjátszást a nézők számára. Míg a nagy színházak, szerződött színészeinek mindig el kell vállalniuk a rájuk rótt szerepet, a Vastapssal csakis olyan darabokat keresünk, amikhez kedvünk van és a szerepekre való felkérés is önkéntes módon történik. Ha valaki vállalja, az valóban szívvel-lélekkel csinálja. Előfordul, hogy a könnyedebb, szórakoztatóbb műfaj felé nyúlunk, mert mind nekünk, mind pedig a közönségnek erre a hangulatra van szüksége, ugyanakkor az utóbbi időben, ha nem is tudatosan, - inkább egyfajta saját belső igényként - egyre jellemzőbb, hogy megjelenik a darab végén egy tanulság, egy-egy mélyebb mondanivaló is. Bajáki Zsanett

Fotó: Boros Anikó
© Minden jog fenntartva!