16

web'ART

Kösz, hogy jössz!


 

Audiovizuális metamorfózis, slam poetry, kortárs összművészeti happening – mind-mind egy eddig kitöltetlen tér fogalmai városunk kulturális életében, melybe most helyi alkotók szemüvegén át nyerhetnek bepillantást a fogékony érdeklődők június 9. és 24. között a kecskeméti SZIGMA épületében. Az első kecskeméti (J)Összművészeti Együttlétről Libor Zoltán, a rendezvény ötletgazdája és szervezője mesélt magazinunknak.

 

Honnan jött az ötlet egy underground fesztiválra?

- Minden egy kutyasétáltatással kezdődött. Reggelente el szoktam vinni a magyar vizslánkat egy körre. Az egyik ilyen séta alkalmával jutott eszembe, hogy talán érdemes lenne csinálni egy helyi kortárs képzőművészeti kiállítást azoknak a barátaimnak, ismerőseimnek, akik ebben a városban élnek és alkotnak, és akik most 20-40 év közöttiek. Ezek a tehetséges művészek már kiöregedtek a FRINGE Fesztivál célcsoportjából, de még nem érték el a „nagy mogul” státuszt, így nehezebben tudnak bemutatkozási lehetőséghez jutni. Pedig megérdemlik, hiszen színvonalas alkotásokat hoznak létre.


Mit takar a jösszművészet kifejezés?

- Ez egy szóvicc. Egyrészt utal arra, hogy reményeink szerint minél többen megtisztelik a rendezvényt a jelenlétükkel, ezért is lett a szlogenünk az, hogy „Kösz, hogy jössz!” Másrészt pedig arra mutat rá, hogy több művészeti ág jelenik majd meg június 9-24. között a programokban.
Miért a SZIGMA épületében kap helyet a rendezvény?

- Amikor az ötlet kezdett szárba szökkenni, elhívtam több helyi művészt egy beszélgetésre, tervezgetésre, ötletelésre. Ennek az eszmecserének az egyik központi kérdése lett a lehetséges helyszín. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a Rákóczi út 3. szám alatti volt SZIGMA Áruház épülete lehetne az ideális választás. Az épület ugyanis olyan kivételes adottságokkal rendelkezik, amelyek szinte predesztinálják arra, hogy kulturális-közösségi térként működjön. Aztán elmentem Minda Imre László úrhoz, a KIK-FOR Kft. igazgatójához, aki nagy örömömre támogatta a kezdeményezést. Megállapodtunk a bérbeadás részleteiről, így megkaptuk a lehetőséget, hogy ebbe a pompás épületbe legalább két hétig művészetet, közösséget, helyi értéket vihessünk. Nagyon hálásak vagyunk ezért, és próbálunk olyan minőségű eseményeket megvalósítani itt, amilyeneket ez a hely megérdemel.


Kik kerültek be az alkotói, kiállítói körbe és miért?

- A legfontosabb elv az volt, hogy helyi kortárs művészek jelenhessenek meg. Fontos volt, hogy teret biztosítsunk annak a tehetséges, underground szcénának is, amelynek a képviselői ritkábban tudnak intézményes keretek között kiállítani. Egy nemzedéki kortárs képzőművészeti tárlat a rendezvény magja. Itt olyan fotósok, festők, grafikusok, keramikusok és szobrászok művei lesznek láthatók együtt, akik azelőtt így csoportosan még soha nem állítottak ki. A teljesség igénye nélkül néhány név ízelítőül: A. Fehér Vera, Kun-Sebők Kata, Lőrincz Luca, Pongrácz Márta, Hájas Réka, Battai Hajni, Szűcs Emese, Szabó Tamás, Pigniczki Áron, Németh Ábel vagy Derdák Zoltán Tamás.


„Fontos volt, hogy teret biztosítsunk annak a tehetséges, underground szcénának is, amelynek a képviselői ritkábban tudnak intézményes keretek között kiállítani.”


Milyen művészeti ágazatok kapnak helyet a programban?

- Ez érdekes és fontos kérdés. Említettem, hogy eredetileg „csak” egy kortárs képzőművészeti kiállítás volt a terv. Aztán jöttek a telefonhívások. Sárosi Gáboré és Tóth Ákos Károlyé, például. Ők egyebek mellett a Kecskeméti Színjátszó Műhely szakmai vezetői. Felajánlottak három előadást, így lett három színielőadásunk. Érkeztek a muzsikusok is. A Sex in the Black Hole, vagy Szilágyi Áron és Almási Krisztián, vagy az Árpád Mozi Pionyír. És lettek koncertjeink. Ugyanígy, felajánlásból fognak megvalósulni a képzőművészeti workshopok is. Gál Kati mandala készítő workshopot, Lőrincz Luca kerámiasíp-készítőt, Hájas Réka pedig transzferálót fog tartani. Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy ezek a művészek – a képzőművészekhez hasonlóan – önkéntes alapon, lelkesedésből, teljesen ingyenesen fogják emelni a rendezvény színvonalát. Ezért tudjuk a vendégeinknek is ingyen kínálni ezeket a kulturális élményeket.


Melyik lesz(nek) a kiemelt program(ok)?

- A fő program maga a kiállítás lesz, ami június 9-én fog megnyílni. A megnyitón muzsikálnak majd a Vidéki Cirmosmacskák, vagyis a friss díjnyertes Resti Kornél zenekar több tagja kiegészülve vendégzenészekkel. Lesz a megnyitón kortárs táncművészet is Tomaas Yilssom koreografálásában, illetve Borda Balázs fog lemezlovászkodni. Kiemelt programjaink még az említett workshopok, színházi előadások és a koncertek is. Ezek mindegyikéről részletes tájékoztatás nyújtunk a facebook oldalunkon. Fontos lesz a zárónapi esemény is, ami bekerült a Múzeumok Éjszakája ez évi programfüzetébe is. Audiovizuális metamorfózis a címe, és egy kortárs összművészeti happening lesz elektronikus és akusztikus zenével, tánccal, vizuális effektekkel és slam poetry-vel.


Ki a célközönsége ennek a fesztiválnak?

- Mindenki, akit érdekelnek az izgalmas, helyi, kortárs művészek és alkotásaik. Mindenki, aki fogékony egy másfajta, a fősodortól eltérő kultúra iránt.


Mivel lennének elégedettek a szervezők és a kiállítók?

- Azzal, hogy ha olyan sikeres lenne a rendezvény, hogy hagyománnyá tudjon válni a későbbiekben. Szerintem hiánypótló egy ilyen, a helyi kortárs kultúra bemutatkozását segítő minifesztivál.
Vannak támogatói a fesztiválnak?

- Szerencsére vannak. Például a OneCreative Médiaügynökség, amely a facebook arculatunkat és kampányunkat dolgozta ki. Vagy a Gedeon Pincészet, amely a megnyitóra fog borkóstolót hozni. Vagy Palásti György, aki magánemberként ajánlotta fel, hogy segít a koncertekhez, színi előadásokhoz szükséges hangosítás technikai eszközeit, illetve a vizuális művészek számára projektorokat, laptopokat biztosítani. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani az Európa Jövője Egyesületnek, amely ugyancsak nagylelkű támogatója a rendezvényünknek. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzetközi hírű Csiperó Fesztivál megálmodói és életre hívói is méltónak találtak bennünket a támogatásra.”


Mennyire nyitott a város egy ilyen jellegű kezdeményezésre?

- Ezt még nem tudom megmondani. Ha a város alatt az itt élő embereket, a kecskemétieket értjük, akkor a tapasztalataim eddig kedvezőek. A facebook oldalunknak rövid idő alatt több, mint 300 kedvelője lett. Sokan megállítanak az utcán jövet-menet, és gratulálnak a kezdeményezéshez. Azt hiszem, sikerült beletalálnunk egy olyan résbe, amely talán eddig kitöltetlen volt a kecskeméti kulturális életben. De a puding próbája az evés. Meglátjuk, mi sül ki az egészből. Mi mindenesetre mindent beleadunk, ami tőlünk telik. Szívet, lelket, energiát és még pénzt is. Mert nálunk a kiállítók, a fellépők fizetnek azért, hogy kiállítsanak és fellépjenek. Ezt fontos hangsúlyozni.


„Azt hiszem, sikerült beletalálnunk egy olyan résbe, amely talán eddig kitöltetlen volt a kecskeméti kulturális életben.”

  

© Minden jog fenntartva!