19

web'ART

 „Ha lehetne már szerveznénk is a következő (J)összművészetit”


 

Sétálgat a kecskeméti polgár a Rákóczi utcán, a Szigma előtt, majd azt látja, hogy mozog a kirakat. Megáll, és úgy érzi, egy bohém művésznegyedbe csöppent, valahol Franciaországban. Lőrincz Luca és korongja tette magát közszemlére, amivel – akárcsak a Szigma más pillanatai is – újat mutatott városnak.


Luca Te fogod magad és kiülsz a kirakatba kerámiázni. Hogy jött az ötlet?

- A helyszín ilyen projektekért kiált. Az egész épület atomszférája egy tökéletes kiállítótér hangulatát kelti, szerintem a hozzám hasonló alkotó embereket, egytől egyig beindítja. Mivel én keramikusként gyors és látványos dolgot leginkább csak a korongommal vagyok képes reprezentálni, innen indult az ötlet, hogy ez miért is ne történhetne ez a kirakatban, ha már úgyis üres? Sok helyen láttam már ehhez hasonló megvalósításokat, persze külföldön és többnyire festők az alkotók. Szuper volt ott dolgozni! Remélem nem ez volt az utolsó!Véget ért a Szigma, ami nem kevés kecskeméti művészetkedvelőt ( és művészetet eddig nem kedvelőt) mozdított meg a városban. Így képzeltétek el az első (J)összművészetit?

- Bizony. Sajnos véget ért...ha lenne rá mód, ez a kis csapat már szervezné a következő (j)összművészetit, új alkotók bevonásával még több szuper programmal, tanulva a most szerzett tapasztalatokból. Reméljük kapunk még rá esélyt, mert azt gondolom, méltóképpen bebizonyítottuk, mi és a nagyérdemű, hogy ennek a városnak igenis szüksége van egy ilyen pezsgő helyszínre Kecskemét szívében. Én személy szerint így képzeltem el az első nekifutásunkat. Tudtam, hogy szuper emberek kerültek a szervező csapatba, akik egytől egyig mind ugyanazt szerették volna: teret a szabad művészetnek, egy végre igazán élő kulturális fesztivált sok műfaj bevonásával. Mindenképpen cél volt a Kecskeméten megszokott rendezvények megreformálása. Azt hiszem a feladatot teljesítettük és nagyon büszke vagyok MINDENKIRE, aki egy picit is segített ennek létrejöttében.


"Bebizonyítottuk, hogy ennek a városnak igenis szüksége van egy ilyen pezsgő helyszínre Kecskemét szívében."


Milyen alkotásokkal érkeztél a Szigmára? Mert felteszem nem mindet ott késztetted el…

- Engem ez a tér régóta foglalkoztat. Nem először volt lehetőségem itt kiállítani, már ismertem a termek adottságait. A legizgalmasabb számomra az a természetes fényjáték, ami az épület szerkezetéből adódik. Minden napszakban a tetőablaknak köszönhetően, magával ragadó térélményben lehet részünk. A most lezajlott kiállításra egy régi dédelgetett tervemet valósítottam meg, ami ezt a fényhatást hivatott kihasználni. Ez egy nagyméretű figurális installáció, természetesen kerámiából. De egy két kisebb plasztikám is megtekinthető volt edényekkel fűszerezve.

 

Kiknek alkotsz? Ki az, aki a legközelebb érezheti magát a műveidhez?

- Hmmm...először azt hiszem, azt kell mondanom, hogy magamnak alkotok, a saját örömömre, de persze ez nem teljesen igaz, hiszen szuper jó érzés, ha valakit megfognak a munkáim. Szóval inkább azt mondanám, azoknak, akikből pozitív vagy negatív gondolatokat, érzéseket gerjesztek. Mert akkor már történt valami interakció alkotó-alkotás és néző között. Na meg persze azoknak is, akik kérik és fizetnek érte, de az már egy másik oldala a dolognak. Azt hiszem, akik szeretik a figurális tárgyakat, találhatnak számukra érdekes felvetéseket a munkáimban.

 

A materializmus korában Rád milyen hatással vannak a tárgyak? Ragaszkodsz?

- Ez vicces kérdés. Napjaink "fontos" tárgykultúrája csak az életben maradáshoz szükséges szinten érdekel. Totális technofób ember lévén, a technikai kütyük már a közelemben tönkre mennek. Ezért maradok inkább az ezüstékszerek és a régiségek bűvkörében. Ha ilyen jellegű tárgyakról beszélünk, akkor mondhatjuk, hogy ragaszkodom. Minden ilyen szerzeményemnek különös értéke van számomra. Arról nem is beszélve, hogy én magam is tárgyakat készítek, amikhez egytől egyik kötődöm, főleg azokhoz, amik nem mások elképzeléseit kell, hogy megvalósítsák, hanem a saját örömömre születnek.


Hol találkozhatunk legközelebb Veled?

- Legközelebb 2017.augusztus 25-én lesz lehetőség belepillantani a munkáimba egy egyéni kiállítás keretén belül a Hírös Agóra Diák Galériájában.


Mit fogsz csinálni 10 év múlva, hol leszel?

- 10 év múlva? Remélem a szerető családom és gyerkőceim körében tengetem napjaim egészségben egy varázslatos kecskefarmon, dúskálok majd a megrendelésekben és mindenre lesz épp annyi időm, amennyi kell! 

© Minden jog fenntartva!