17

web'ART

 „Egy ragtime-opera nem elég a világnak”


 

Mi közös van a Luther Márton német evangélikusban és Martin Luther King amerikai baptistában? Ha fejtegette is már valaki a kérdést korábban, az egész biztos, hogy nem ragtime-operában fejtette meg. Nem úgy Ittzés Tamás, aki a Lutherek című rendhagyó alkotással debütál június 18-án, vasárnap. Az előadás bemutatója a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon lesz, szeptembertől pedig a debreceni közönség is élvezheti a művet.  


Kinek jut eszébe ragtime-operát írni?

- Annak, aki úgy érzi kevés belőle egy „darab” a világra. Egy Scott Joplin nevű figura írt először – és eleddig utoljára – ragtime-operát; egyébként állítólag kettőt is, de az egyik elveszett. 32 évvel ezelőtt, amikor megalapítottam a Bohém Ragtime Jazz Bandet, már tudtam, ha rajtam múlik, lesz még egy ragtime-opera a világon. Akkor még csak kósza gondolatként ugyan, de mindig ott volt a fejemben.


És akkor történt valami…

- Mégpedig a reformáció 500. évfordulója. Ami önmagában persze vajmi kevés, hogy összekössük az operával. Pláne a ragtime-mal, de volt az evangélikus egyháznak egy pályázati felhívása. Luther Mártonról nem írhattam amerikai zenét, Martin Luther Kingről már annál inkább. Gondolkodtam, hogyan fűzzem össze a szálakat. Martin Luther King hogyan kapcsolható össze Luther Mártonnal? Ez itt a kérdés. Vagyis már csak volt.


Kihez vezetett az első utad, amikor már a megvalósítás küszöbén toporogtál?

- Rengeteg költővel, íróval beszéltem, mindenki lelkes volt, hiszen ragtime-operát addig senki nem akart íratni velük. Volt, akivel elkezdtünk dolgozni, de megfeneklett a közös munka. Mások, mikor megtudták, hogy szoros határidő is kapcsolódik a felkéréshez, visszaléptek. Mivel a magyar prozódia nem igazán alkalmas az amerikai zenés szinkópált ritmikára, írói szempontból nem egyszerű ujjgyakorlatról volt szó. Mindenesetre a keresgélés ideje alatt azzal szembesültem, hogy a magyar írók tele vannak munkával, de azért kitartóan kutattam azt, aki örül is a feladatnak és ideje is van rá. Végül Lanczkor Gáborral találtuk meg az összhangot. Gábor valahogy pontosan leképezte és papírra vetette az elképzelésem alapján, hogy is jöjjön össze a két Luther, meg persze át is alakította a fejemben kialakult koncepciót a saját elképzelései szerint.


Hogyan zajlott az alkotói folyamat?

- Tulajdonképpen napra pontosan másfél éve fogtam magam, elmentem hozzá, feljátszottam a zenei skicceimet, Ő pedig ezekre írta a dalszövegeket, illetve ezzel párhuzamosan magát a drámát. Amikor ezzel megvoltunk, akkor elvonultam egy hévízi szállodába, és egy hét alatt megírtam az egészet. A végeredmény – mindenféle eklektikussága ellenére – zeneileg homogén lett, alapvetően tradicionális jazz, hívhatjuk ragtime-operának.


Gyakorlatilag kész a mű, már csak a helyszín hiányzott, ha jól értem?

- Kesselyák Gergely, a miskolci operafesztivál főszervezője volt az, aki meghallgatta a felvételt és azt mondta első körben, hogy neki ez az opera kell. Szerencsére ma már a kortárs zenében is megvan az a tendencia, hogy nem csak az íróasztalnak írják a műveket, s Gergő a miskolci fesztiválon ennek az irányzatnak a szószólója. Ez abból a szempontból szükséges, hogy több réteg és érdeklődési kör számára is fogyaszthatóvá váljanak a zenék, jelen esetben az operák. Ilyen lett a Lutherek is.


Hogyan telnek a mindennapjaid a bemutató előtt néhány nappal?

- Azért nem gyaloggalopp a finis előtt lenni, hogy őszinte legyek, mert azon kívül, hogy hangszerelek, jönnek a kiváló színpadi érzékkel megáldott Gemza Pétertől a rendezői instrukciók: „ide kell még két perc átvezető zene, oda egy kis drámai aláfestés…” Szerencsére – és megérdemelten – a feleségem Mariann játssza az egyik szerepet, ezért az otthont egy kicsit visszük magunkkal, így talán könnyebb a véghajrát is megélnem.


Hol láthatjuk a miskolci premier után a darabot?

- Kesselyák Gergely rögtön a debreceni Csokonai Színháznak dobta fel a labdát, s ők lecsaptak rá, így övék a darab egy évig, az operafesztiválé pedig az első játék joga. Egyelőre 15 előadásunk lesz az évadban, de remélem ez csak a kezdet és az ország minden pontjára elvihetjük majd a Luthereket.Fotó: Pinterest© Minden jog fenntartva!