34

web'ART

 Anti-stigma Könyvklub – Kiskörúti biblioterápia 

Kezdjük egy találós kérdéssel! Mi történik akkor, ha a könyvrajongó pszichiáter, és egy társadalmi problémákra nyitott pszichológus-antikvárius találkoznak a karácsonyi vásárban? Például olyan egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés indul útjára, mint az Anti-stigma Könyvklub, melynek célja, hogy kortárs irodalmi alkotások mentén tegye ismertebbé, el- és befogadhatóvá a népesség nagy részét érintő pszichiátriai betegségeket. A többi pedig már filmbe, - bocsánat- regénybe illő fordulat.

 

dr. Máttyássy Adrienn pszichiáter, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa és Péteri Judit, a Kóborló Antikvárium tulajdonosa az első Anti-Stigma Könyvklub megrendezése után mesélt magazinunknak az egyedülálló kezdeményezésről.

 

Honnan jött a rendezvénysorozat ötlete?

M.A.: Pszichiáterként fontos feladatnak tartom a pszichiátriai betegséggel élők stigmatizáltsága, megbélyegzése elleni küzdelmet. A problémával küzdő egyén és/vagy család akkor kaphat hatékony segítséget, ha nyíltan beszélhet panaszairól, nehézségeiről, ha nem szégyenkezve, tabuk közé szorítva kell élnie. A szépirodalmi művek között számos példát találunk a lelki betegségek árnyalt, és a megértést segítő leírására. Ezért az irodalmi alkotások révén kapcsolódhatnak egymáshoz az érintettek (mentális zavarral élők és az ő professzionális segítőik, illetve családtagjaik) és a civil társadalom bármely az emberi lélek rejtelmeire nyitott tagja.

 

P.J.: A doktornő rendszeres vásárlónk, látogatásai alkalmával pedig többször ajánlott már figyelmembe nagyon jó könyveket. Emiatt is nagyon örültem, amikor megkeresett az ötlettel, ráadásul régóta szerettünk volna már valamilyen könyvklubot - közösségi élményt teremteni a vásárlóink számára.

 

Hogyan találtak egymásra a szervezők?

M.A.: Az olvasás szeretete, a könyvek iránti rajongásom a Kóborló Antikváriumba vezérelt szinte a nyitást követően, és azóta is gyakorta. A tulajdonos, Péteri Judit, 2017. adventi időszakában egy könyvekből kirakott karácsonyfát állított munkatársával az üzletben és egy látogatásom alkalmával épp arról beszélt, hogy szívesen adományozná a könyveket, olyan helyre, ahol olvassák majd azokat, örülnek neki.  Ekkor kérdeztem meg, hogy kórházunk Pszichiátriai Osztályának „mini könyvtára” elég jó hely lehetne-e. Judit lelkesedett az ötletért és december 22-én este már pácienseink számára létrehozott nyitott könyvespolcon várta az ajándék a jövendő olvasóit.

 

Miért éppen a pszichiátriai betegségek köré épül a tematika?

M.A.: A téma, a pszichiátriai betegségek megismerése, megismertetése, az előbbiekből azt hiszem már magától érthetődően adódott - egy pszichiáter és egy pszichológus-könyvesbolt tulajdonos találkozása…… filmbe, bocsánat regénybe illő fordulat.

P.J.: Amikor nem is olyan régen úgy döntöttem, hogy a könyvszakma felé fordulok teljes mellszélességgel, titkon reméltem, hogy előbb-utóbb megtalálom annak lehetőségét, hogy az antikvárium működtetésén keresztül képviselhessem valahogyan a pszichológus szakmát is. Úgy gondolom, hogy az Anti-stigma Könyvklub olyan társadalmi diskurzusra teremt lehetőséget a doktornő és kollégáinak „szakmai minőségbiztosítása” mellett, amelyre nagyon nagy szüksége volna nem csak az érintetteknek és hozzátartozóiknak, hanem mindannyiunknak egymás megértéshez és elfogadásához.

 

„Úgy gondolom, hogy az Anti-stigma Könyvklub olyan társadalmi diskurzusra teremt lehetőséget a doktornő és kollégáinak „szakmai minőségbiztosítása” mellett, amelyre nagyon nagy szüksége volna nem csak az érintetteknek és hozzátartozóiknak, hanem mindannyiunknak egymás megértéshez és elfogadásához.”

 

Mennyi ember érintett ezekben?

M.A.: A pszichiátriai betegségeknek is természetesen sok megjelenési formája van, de talán, ha azt mondom, hogy világszerte a depresszió a második leggyakoribb, rokkantsághoz vezető betegség, hogy a szkizofrénia és a bipoláris hangulati zavar szinte mindenütt a lakosság 1-1%-át érintő kórforma, ezek elég érzékletes adatok.  És akkor nem beszéltünk a szenvedélybetegségekről; arról, hogy szinte nincs ma Magyarországon olyan család, amely valamely formában ne lenne érintve alkohol és/vagy drogprobléma által.  A népesség átlagéletkorának emelkedésével együtt járó időskori mentális zavarok (demencia, időskori depresszió stb..) folyamatos növekedése igen nagy lelki, fizikai és nem utolsó sorban gazdasági terhet ró az érintett családokra, de a társadalom egészére is. És most még ki sem tértem a szorongásos zavarokra, a pánikzavarra, kényszerbetegségre és sorolhatnánk még a lelki betegségek további formáit.

 

Hogyan segítenek az olvasmányélmények egy-egy betegség megértésében/kezelésében?

M.A.: Az olvasás során a történet magával ragadhat, vagy taszíthat; felemelhet, vagy elszomoríthat; de mindenképp hatással van ránk, elgondolkodtat és gyakran továbbgondolásra is késztet. Ezek az élmények jó alapot nyújthatnak közös beszélgetésre, az adott téma sokoldalú megismerésére.

 

P.J.: Egy-egy igazán jó kortárs magyar regény azért is értékes élmény lehet, mivel időben és térben egyaránt közelebb van hétköznapjainkhoz, könnyebben azonosulunk egy-egy szereplővel, vagy ismerünk rá valakire. A sokszor valós történetekből születő fiktív karakterekkel együtt érezhetünk vagy felháborodhatunk viselkedésükön: érzelmi munkára, gondolkodásra késztetnek, egy másfajta „szemüvegen keresztül” nézhetünk rá akár ismerős helyzetekre is.

 

A magyar társadalom még mindig nagyon tabuként kezeli – ha egyáltalán ismeri – ezeket a betegségeket. Az elszenvedők, de a rokon, a környezet is szégyenkezik. Mennyire nehezíti ez azt, hogy egy közösségben, egy klubon belül dolgozzuk fel a témákat?

M.A.: Ebbe a klubba önkéntes döntés alapján jönnek el a résztvevők, akik tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy akár számukra eleddig ismeretlen emberekkel fogják megosztani gondolataikat. Ezt eleve csak barátságos, partnerséget kínáló légkör megteremtésével tudom elképzelni, melyben mindenki annyi gondolatot oszt meg a többiekkel, mely számára is jólesik. Nincs megszólalási kényszer, és nincsenek abszolút igazságok. A szakemberek részvétele természetesen azt igyekszik biztosítani, hogy az arra nyitottak az orvostudomány és a pszichológia aktuális álláspontjait, irányelveit is megismerhessék.

 

Mi a menete/forgatókönyve egy-egy alkalomnak?

M.A.:  Bemutatjuk a klubot életrehívó gondolatot, célt, majd röviden megismerkedünk egymással. Ezután a művet hozó, ajánló szakember tart egy szintén rövid felvezetést, és ezután közösen végighaladunk a „nap könyvén” arra törekedve, hogy a legkülönbözőbb vélemények, érzések elmondhatókká váljanak és reflektálni tudjunk egymásra.

 

Kiket vár az Anti-stigma Könyvklub?

M.A.: Bárkit, aki szeret olvasni, akit érdekel a pszichológia, a lelki működés különféle zavarai, de még többet szeretne megtudni ezekről a kérdésekről. És legfőképpen azoknak, akik hisznek abban, hogy mi magunk is felelősei vagyunk annak, hogy milyen környezetben élünk. Oldott, befogadó légkörre számíthatnak a résztvevők, melyben minden gondolatra, nézőpontra nyitottak vagyunk. Hiszen, ha még nem is ismertük egymást korábban, de már van közöttünk egy láthatatlan szál: mindannyian olvastuk az adott könyvet, vagy legalábbis érdeklődéssel vagyunk iránta.


P.J.: A könyvklubra tényleg bárki jelentkezhet, a közös pont a téma iránti érdeklődés. A részvétel viszont, ki kell emeljem, előzetes regisztrációhoz kötött, mivel mind a műfaj (csoportos beszélgetés), mind a helyszín korlátozott számú résztvevővel képes jól működni.  Az első alkalom nagy örömünkre telt házzal zajlott, az érdeklődők száma pedig napról napra gyarapszik, így gondolkozunk a megoldáson, hogyan lehetne szélesebb körben is lehetőséget teremteni a beszélgetésre, találkozásra, megismerésre.

 

Milyen témák kerülnek majd terítékre?

M.A.:  Elsőként Vámos Miklós Anya csak egy van című nagyregénye, mely a bipoláris hangulati zavar megejtő szépségű, olykor mellbevágó, de mindenképp magával ragadó árnyalt, hiteles leírását adja. A következő Karafiáth Orsolya Szirén című könyve lesz, mely a szenvedélybetegség, konkrétan az alkoholfüggőség egyéni, családi, társadalmi vonatkozásainak szépirodalmi, de nagyon is jól megragadható bemutatása.Fotók: Pinterest
Kóborló Antikvárium
© Minden jog fenntartva!