21

web'ART

Alkotói magaslatok, földön járó árak 

 „Ezek az alkotások befektetések a jövőbe” – vallja Libor Zoltán az I. Művészeti Vásár szervezője, aki Ifj. Bozsó Jánossal már egy éve ötletelget a kortárs összművészeti börze létrehozásán. A szeptember 30-án megnyitó vásár programjairól, a kiállított művekről és a rendezvény céljairól Zoli mesélt az AIP’ART magazinnak.

 

 Hogyan született meg az I. Művészeti Vásár ötlete?

 -  Tavaly ősszel kezdődött minden. Amikor is ugyancsak a Bozsó Gyűjteményben rendeztük meg a 3. JÓ Jótékonysági Aukciót a mélyszegénységben élőket támogató Medina Adománybolt javára Müller Péter Sziámi vendégszereplésével. Az aukció nagy siker lett, minden kikiáltott műtárgy gazdára talált. És már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy az idén mást kellene kipróbálni. A bennünk alatt a feleségemet, Hájas Rékát, ifj. Bozsó Jánost és engem kell érteni. Szinte azonnal felvetődött a művészeti vásár ötlete. Máig sem világos, hogy ki is mondta ki először, de az biztos, hogy az ide nyár végén ifj. Bozsó János melegítette fel az elképzelést.

 

Kiknek az alkotásaiból válogathatnak majd az érdeklődők?

 -  Fiatal helyi képző- és iparművészektől lehet majd vásárolni. Sokan közülük rendszeres adományozói az említett jótékonysági aukcióinknak. Többen részt vettek az idén első ízben megrendezett SZIGMA (J)összművészeti Együttléten is kiállítóként. Az esemény hivatalos plakátján minden alkotó nevét feltüntettük, ezért most nem szeretnék senkit sem kiemelni közülük.

 

Mik lesznek a megvásárolható művek között?

-   Igyekszünk széles választékot kínálni a közönségnek. Lesznek festmények, szobrok, kerámiák, installációk, játékbabák, fotók, egyedi képeslapok, különleges szőnyegek és nyomatok is. Minden termék egyedi, és mindet – ahogy az egyik résztvevő művész megfogalmazta – földön járó motivációs áron lehet megvásárolni.


 


Mi a jelentősége egy ilyen rendezvénynek?

- Szerintem leginkább a közösség- és közönségteremtés. Én az egészet egy izgalmas kultúrhappeningnek fogom fel, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a helyi művészek és az érdeklődők, a vásárlók találkozhassanak egymással. Az én szememben fontos szempont ugyanakkor a hála is. Hálás vagyok azoknak a művészbarátaimnak, akik nélkül a jótékonysági aukcióink, a nyári összművészeti együttlétünk nem jöhetett volna létre, és örülök annak, hogy most lehetőséget kaptak erre a piacra. Ily módon talán találkoznak a művészet- és művészpártoló közönséggel.

 

„Én az egészet egy izgalmas kultúrhappeningnek fogom fel, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a helyi művészek és az érdeklődők, a vásárlók találkozhassanak egymással.”

 

 

Kinek ajánlanátok a vásárt?

- Közhelyes, de mindenkinek. A családoknak is. Mert a vásár mellett lesz családi kézműveskedés, lesz bak-elit udvar, lesz jazz fúzió versbetétekkel és lesz könyves kuckó is. Meg persze finom falatok és zamatos nedűk is. Magát a vásárt pedig különösen ajánlom azoknak, akik többet, szebbet, színvonalasabbat, személyesebbet és értékesebbet akarnak, mint amit egy átlagos karácsonyi vásár tud kínálni például.

 

Aki ezek közül az alkotások közül hazavisz valamit, az műértő? Rajongó? Mecénás? Lokálpatrióta? 

- Szerintem mind egyben. Jó ízlésű közösségi ember, akinek egyaránt fontos a minőség, a helyi érték és a művészek támogatása. Olyan, aki tisztában van azzal, hogy itt a vásárlás több, mint egyszerű adásvételi aktus.


Milyen pluszt hordoznak ezek az alkotások más művekkel szemben?”

-  Ezek az alkotások befektetések a jövőbe. Fiatal alkotók műveiről van szó. Nem tudjuk, mennyi lesz a piaci értékük évek múlva. De nem is csak ez számít. Aki vásárol tőlük, az hitet tesz amellett, hogy szükség van a kecskeméti művészekre, és a város értéknek tekinti őket és az alkotásaikat.

 © Minden jog fenntartva!