26

web'ART

A stílus más, a téma örök...
A megnyilvánulás módja, műfaja, stílusa vagy filozófiai háttere lehet más, de az élet legfontosabb kérdései azért évezredek óta ugyanazok - vallja Libor Zoltán, aki Örülünk Vincent? címmel szervezett ma felolvasó délutánt Kecskeméten. Zolit már sokan ismerik a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepéről, sőt, a figyelmesebb helyi lakosok az online világban keringő verses és prózai írásait is rendre olvashatják.


Különleges kortárs zenés-irodalmi délután...már a neve is különleges, mit takar a program pontosan?

A program során versek és rövid prózai szövegek hangzanak el a szerzők előadásában, illetve a felolvasások tematikai egységének zárásaként gitármuzsikát hallhatnak a jelenlévők, mintegy improvizatív reflexióként az elhangzottakra. Az ötlet maga egy kecskeméti slam poetry esten fogant meg, ahol találkoztam az egyik régi tanítványommal, Fehér-Deák Barbarával. Tudtam, hogy tehetséges költő lett belőle, akinek ki is adták már az első kötetét, hiszen figyelemmel kísértem szárnypróbálgatásait. Közösen találtuk ki, hogy csinálhatnánk egy amolyan mester és tanítványa alkalmat, némi zenével fűszerezve.


Kik az előadók és milyen műfajokban?

Mint említettem, a szövegek tekintetében Fehér-Deák Barbara és én vagyunk az előadók. A zenét pedig Arany Zsolt, a Harap zenekar gitáros-énekese szolgáltatja, aki Barbara révén került be a csapatba. Nagyon hálásak vagyunk neki, hogy csatlakozott hozzánk.


...és örült Vincent?

A helyszínválasztás is különlegesen alakult. Egy ízben említést tettem a facebookon arról, hogy tervezünk egy ilyesfajta matinét, de nincs hozzá helyszínünk. A Vincent Étterem tulajdonosa, illetve az ő párja keresett meg azzal, hogy szívesen lennének ők a helyszín, mivel a színvonalas gasztronómiai kínálat mellé szeretnének nyitni a kulturális rendezvények felé is. Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy például Csernus Imre vagy Spitzer Gyöngyi (Soma Mamagésa) után mi is szerepelhetünk itt.


Van valamilyen tematika, amire a versek és a zenei aláfestések fel vannak fűzve?

Az estnek hárompillérű tematikája van. Az emlékezés, a szerelem és az elmúlás témái köré rendeződnek mind a versek, mind pedig a zene. Ennek oka az, hogy mindegyiket olyan fontos, az életet alapjaiban befolyásoló tényezőnek tartjuk, amelyek meghatározzák a léthez, önmagunkhoz, egymáshoz és a transzcendenshez való viszonyunkat. 


Kiket vársz közönségnek?

Őszintén szólva nem tudom, kikből fog állni a közönség. De az összeállított estvázlat ismeretében bátran mondhatom, hogy aki megtisztel bennünket a jelenlétével, olyan élményt fog kapni, amely megállja a helyét a város kulturális palettáján. 


Hagyományteremtő kezdeményezés ez?

Nem tudjuk még, hogy ez egyszeri, vagy hagyományteremtő alkalom lesz. Sok múlik azon, hogy a közönség, illetve mi hogy fogjuk érezni magunkat az est egy-másfél órájában. Az azonban bizonyos, hogy az ilyen több nemzedék és több művészeti műfaj együttműködésén alapuló eseményeknek van létjogosultsága.


Másokat is tervezel bevonni az előadók sorába?

Az előadói mezőny bővítése kifejezetten inspiráló gondolat. A magam részéről lenne kedvem ahhoz, hogy nálam fiatalabbakkal, illetve akár nálam idősebbekkel álljak egy színpadon. Kifejezetten izgalmas látni, hogy a más-más élettapasztalattal, kulturális hagyománnyal, ízléssel, világképpel és műfaji preferenciával rendelkező alkotók milyen változatos módon képesek reflektálni ugyanazokra az örök témákra. Mert a megnyilvánulás módja, műfaja, stílusa vagy filozófiai háttere lehet más (sőt, ez kifejezetten előnyös és szórakoztató), de az élet legfontosabb kérdései azért évezredek óta ugyanazok. 
© Minden jog fenntartva!