11

web'ART

A vizuális kultúra transzformációja2016. augusztus 17-én nyílt meg a III. Kecskeméti Fotószalon kiállítása a Fotográfiai Múzeumban, amely tematikájában ezúttal olyan kortárs vizuális platformot is magába olvaszt, mint amilyen az Instagram. A rendhagyó tárlat bemutatkozásán Szeberényi Gyula Tamás, kecskeméti alpolgármester, Király László György, valamint Újvári Sándor, fotóriporter – a rendezvény szervezői és kurátorai – köszöntötték az alkotókat és a kíváncsi látogatókat. Különleges pillanatfotói kapcsán a kiállítók között szerepelt Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke is, aki egy mini-interjúban mesélt képeiről az Aipart Magazinnak.Ki és mikor kért fel kiállítónak? Hogyan fogadtad a megkeresést?

 - Újvári Sanyi keresett meg még a nyár elején Facebookon azzal, hogy látja a képeimet és tetszenek neki, mit szólnék, ha egy részét kiállítaná. Először persze furcsa érzés volt, hogy rám esett a választása, vissza is kérdeztem, hogy biztos ez?? Hiszen ezek a képek elsősorban magamnak készülnek, az adott pillanat megragadása, rögzítéseként. Instagramot régóta használok, talán a kezdetektől. Főleg azért mert nagyon gyors, egyszerű, mindig zsebben van. Ott vagyok valahol, meglátok valamit, mobillal lefotózom és már megy is Instára. Annak persze nagyon örülök, ha másnak is megtetszenek.
Hogyan választották ki a képeidet? Van mögötte valami tematika?  Mit ábrázolnak ezek a fotók és mit jelentenek Neked?

- Sanyi rendszerezte a kiállítást, így a képanyagomat is. Őt a ma divatos ételfotó-vonulatból az általam képviselt minimál hangulat ragadta meg. Jó példa erre, hogy én simán lefotózom a szülinapi tortával összekent tányért is; a kurátorok szerint ez egy új szemszög a hazai mobilos ételfotóban. Nekem ezek a képek elsősorban vizuális örömöt jelentenek az adott pillanatban, illetve így kinyomtatva is jó rájuk nézni.

 

"Ez a kiállítás a digitálisból a fizikálisba vezető transzformáció, s ezáltal az élmény egy másik típusú, fizikai megosztása más érdeklődőkkel."Mit szólsz egy ilyen „kortárs” kiállítás ötletéhez?

- Nekem - nem csak, mint fölkért kiállítónak - egy ilyen kortárs kiállítás személyesen elsősorban büszkeség. Másodsorban kedves elismerés, a digitálisból fizikálisba vezető transzformáció, s ezáltal az élmény egy másik típusú, fizikai megosztása más érdeklődőkkel. Harmadrészt pedig jó látni, hogy a vizualitás, a vizuális kultúra megismerhetősége, elsajátíthatósága mennyivel nyitottabbá vált. Sok, hozzám hasonló autodidakta amatőr képét látva csettintettem a kiállításon: ez igen! És ez szerintem jó dolog!

 

A kiállítás 2016. szeptember 4-ig látogatható.


Bajáki Zsanett


Fotó: Banczik Róbert, Kobza Miklós


 

© Minden jog fenntartva!