8

2017/4.

LOGISCOOL - A digitális írástudás alapkészség
„Ilyen rendszerrel sehol nem tanítanak, ez a megoldás világszínvonalú és teljes mértékben a diák áll a középpontjában” – mutatja be az általuk létrehozott programozóiskolát dr. Breuer Anita. A Logiscool jelenleg hét országban negyvennégy iskolával a legnagyobb európai hálózat, ahol a 6–18 év közötti gyerekeknek mindenféle előképzettség nélkül lehetőségük van a programozási alapelvek és az algoritmikus gondolkodás elsajátítására. A részletekről és a 2018 februárjában Kecskeméten is megnyíló Logiscool programozóiskola működéséről dr. Breuer Anita, alapító mesélt magazinunknak. 


Hogyan jött létre a Logiscool?

- 2013-ban fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy érdemes lenne programozóiskolát alapítani gyerekeknek, mert a lányunk iskolájában éppen akkor szűnt meg az informatika, és szívesen tanult volna még. Akkor már léteztek különféle vizuális felületek, melyeket kifejezetten gyerekeknek alkottak meg, hogy megkönnyítsék számukra a programozást. Elkezdtünk gondolkodni közösen a férjemmel, Csitári Gyulával, hogyan építsük fel az iskolát, és ahogy beleástuk magunkat a témába, egyre inkább rádöbbentünk, hogy hiánypótló az, amit csinálunk. Szinte mindenütt gépek, számítógépek, okoseszközök vesznek körül minket, és számuk csak növekedni fog, ezért fontos, hogy megértsük a működésüket. Ehhez szükséges a logikus, algoritmikus gondolkodás, azaz a digitális írástudás, a programozói ismeret. A gyerekek okoseszközökkel a kezükben nőnek fel. Ezeket gyorsan és jól használják, ám ez csupán passzív alkalmazás, mert főleg csak játszanak velük. Mi úgy véljük, hogyha megtanulnak programozni, akkor értelmesen használják majd ezeket, és ez a tudás egész életükre hasznos lesz. Nemcsak játszanak, hanem alkotnak is majd velük.


Hét országban 44 Logiscool iskola

- 2014  januárjában álltunk készen az iskola megnyitására, akkor indult el az első kurzusunk Budaörsön, ami az ország első élményalapú programozóiskolája lett. Nagyon sikeres volt a kezdés, és ez a lendület azóta is tart: ma már 7 országban 44 Logiscool iskola működik – ez a legnagyobb hálózat Európában. Ezzel a dinamikus növekedéssel természetesen a cégünk is hasonló ütemben bővült. 6–18 éves korú diákokat tanítunk, de természetesen mindenki a saját korosztályának megfelelő csoportba kerül. Hetente egyszer másfél órás órákat tartunk. Inspiráló környezetbe érkeznek a gyerekek, mintha a jövő munkahelyén lennének. Kurzusaink az iskolai tanévhez igazodnak, de nem csak tanévkezdéskor lehet csatlakozni a Logiscoolhoz. Következő kurzusaink februárban indulnak, és nagy örömünkre Kecskeméten, a Piramis Udvarházban is megnyílik a Logiscool! Mára elmondhatjuk, hogy több mint 12 000 diák kezdett országszerte Logiscool élményalapú programozóiskolákban tanulni. Semmilyen előképzettségre vagy programozói alaptudásra sincs szükség, bárki elkezdheti, érdemes kipróbálni.

Milyen formában jutnak a gyerekek a tudáshoz?

- Diákjaink egy olyan programkörnyezetben kezdenek tanulni, amelyben a programokat inkább építik, azaz parancsblokkokat húznak össze legószerűen. Ez kiválóan alkalmas a programozási alapelvek, az algoritmikus gondolkodás elsajátítására. Azonnali sikerélményt is nyújt, ami nagyon fontos a gyerekeknek. Miközben elkészítik saját, egyre összetettebb és bonyolultabb számítógépes játékukat, tulajdonképpen játszva tanulnak. Azután a nagyobbak, akik már haladók, eljutnak az írott programnyelvekig. 


Melyek a legkiemelkedőbb eredmények?

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a logiscoolos oktatási tapasztalataink alapján az elmúlt években kifejlesztettünk egy saját, teljesen egyedi oktatási platformot, amely abszolút mértékben igazodik a diákhoz: figyelembe veszi az életkorát és tudásszintjét. Ebből adódik a Logiscool hatalmas előnye is: nálunk a gyerekeknek tényleg csak arra kell koncentrálniuk, ami az adott projekttel összefügg, ezért akár könnyebben és gyorsabban elsajátítható a tananyag. Saját oktatási platformunkkal nagyon jól megoldottuk az átmenetet is a blokkoktól az írott programnyelvig, hiszen van egy időszak, amikor a a diák a képernyőjén még látja a blokkokat, de már megjelenik igazi programnyelven a blokknak megfelelő programsor. A kettő teljesen, oda-vissza átjárható, tehát a diák választhat, hogy számára meddig komfortos a blokkokkal alkotni, mikor szeretné kikapcsolni a blokkos parancsokat, hogy csak az igazi programnyelven programozzon. Ami a legfontosabb, ha a saját számítógépes játék elkészül, akkor az azonnali sikerélmény garantált – ahogy a Logiscoolban mindig is ígértük. Ilyen rendszerrel sehol sem tanítanak, ez a megoldás világszínvonalú, és teljes mértékben a diák áll a középpontjában.


Hol és mikor hasznosíthatják a diákok az itt szerzett  tudást?

- A digitális írástudás a XXI. század egyik legfontosabb készsége. Persze nem lesz minden diákunkból programozó, nem is ez a cél. Az algoritmikus, logikus gondolkodás az, amit tanítunk, ami az élet minden területén hasznos. Már iskoláskorban is, de mire felnőnek és munkába állnak, biztosan szükségük lesz számítógépes és/vagy programozási ismeretekre. Nálunk a gyerekek problémamegoldó, prezentációs készsége is javul. A játékok készítése közben megvalósíthatják ötleteiket, fejlődik a kreativitásuk. Egyre komplexebb programokat, algoritmusokat írnak; egyre jobban tudnak összpontosítani, és a koncentrációs készségük is megnő.  Nyugodtan hibázhatnak, hiszen a programban a hibát megtalálni is izgalmas feladat. Ezáltal az analitikus készségük is javul, sőt élményt nyújt, ha sikerül megfejteni egy hiba okát. A visszajelzések alapján nagyon jól érzik itt magukat, hiszen saját számítógépes játékokat készítenek, így játszva, szinte észrevétlenül tanulnak. Boldogan és büszkén mennek haza, hiszen ALKOTTAK valamit. 


Kik oktatnak?

- Koncepciónk nagyon lényeges eleme az első pillanattól,  hogy az oktatóink fiatal egyetemisták. Ők mindannyian tudnak programozni, a Logiscool-tréningeken során pedig megtanítjuk őket tanítani, de folyamatos támogatást kapnak az oktatás során is. Részletes óravázlatokból tanítanak, mely nagy segítség számukra. Korban közel állnak a gyerekekhez, könnyen megtalálják velük a hangot, a tanórák nagyon jó hangulatúak. Van olyan oktatónk, aki gimnazistaként kezdett programozni tanulni nálunk, és annyira megtetszett neki, hogy visszajött oktatni, ma már informatikusnak tanul. A hálózatunkban több mint 300 oktató tanít, ez hatalmas közösséget, tapasztalatot jelent. Oktatóink ma már bele is írják az önéletrajzukba, hogy logiscoolos oktatók. 


Hogyan áll fel a működési struktúra?

- Magyarországon már 36 iskolánk van, ebből 33 franchise-rendszerben működik. Nagyon fontos egy-egy városban a megfelelő partner kiválasztása, hiszen ő képviseli a Logiscoolt. 

 
Terveztek-e profil- és/vagy szolgáltatásfejlesztést, ha igen, milyen irányba?

- Az innováció különösen jellemző a Logiscoolra, hiszen folyamatosan és minden területen fejlesztünk és fejlődünk. Értve ezalatt elsősorban a már említett oktatási platformunkat, hiszen ilyen rendszerrel sehol nem tanítanak, ez a megoldás a világon egyedülálló. Gyakorlatilag ezzel bármelyik korosztályt lehetne tanítani. Januárban be is mutatjuk a világ egyik legnagyobb oktatási kiállításán, Londonban. Külföldön is elismerik 
 a munkánkat, például Brüsszelbe hívtak meg előadni az Európai Parlament által kezdeményezett Digital Skills and Jobs Coalition csúcstalálkozójára.


Mely városokban vagytok már elérhetők és hogyan?

- Budapesten és majdnem minden megyeszékhelyen jelen vagyunk, tehát az ország szinte minden nagyvárosában van, vagy lesz Logiscool. Nagyon örülünk, hogy Kecskeméten is megtaláltuk az ideális partnert, és februárban elindulnak különböző programozókurzusaink! Januárban bemutató nyílt napokat tartunk, melyre a logiscool.com oldalunkon lehet regisztrálni. A nyílt napokon a gyerekeket izgalmas játékprogramozással várjuk, a szülők pedig bepillanthatnak a jövőbe. Szeretettel várunk mindenkit 
 a Piramis Udvarházba (6000 Kecskemét, Csányi utca 1–3. II. em. 59.). Bajáki Zsanett© Minden jog fenntartva!