11

2016/4.

VÁROSHÁZA – Egy 120 éves hölgyet 4 milliárd forintból lehet formába hozni


 

2017 telére teljesen megújulhat Kecskemét egyik legjellegzetesebb épülete, a városháza. A kormányzat négymilliárd forintot fordít erre a célra. Ekkora összegből kívül-belül, a látható és láthatatlan részeken is megkapja az ingatlan mindazt, ami esztétikailag és biztonságtechnikailag szükséges. Ennél a mérföldkőnél állunk meg most, hogy áttekintsük a polgármesteri hivatal életrajzának főbb pontjait. A történet háromszáz évvel ezelőtt kezdődött…

 

A jelenlegi városháza helyén korábban egy vastag falú, szűkös irodahelyiségekre felosztott először egy-, majd kétszintes épület állt. Idejárt Katona József dolgozni tíz éven keresztül. Az 1699 és 1701 között épült régi városházát az akkori tanács kétszer is bővíttette, mire belátták, hogy a dinamikusan fejlődő város végképp kinőtte hivatalát.

 

50 éves tervezés – 2 éves megvalósítás

Egy 1844-es városi tanácsi határozat az épület újabb szükséges bővítéséről értekezik, megvalósítását a nehéz gazdasági helyzet miatt halasztották el. Ezután a korabeli dokumentumok szerint mintegy fél évszázadon keresztül igen gyakran napirenden volt a téma. Az 1880-ban megválasztott Lestár Péter polgármester lépett végül a tettek mezejére. A kiegyezés után az ország, így Kecskemét gazdasága is megerősödött, anyagi problémák sem állhattak a beruházás útjába. Lestár átfogó középület-megújító javaslatát végül 1889-ben fogadta el a közgyűlés. A következő évben a városvezető pályázatot írt ki az új városháza megépítésére, a 6334 négyzetméteres trapéz alakú telekre.

Öt pályamű érkezett, melyek közül Lechner Ödön és Pártos Gyula „Sem magasság, sem mélység nem rettent” jeligéjű munkája nyert. Az építkezés 1893 májusától kezdődően 27 hónapon keresztül tartott: 5534 négyzetméteren 174 helyiséget és három udvart alakítottak ki. A hivatalok 1895 nyarán foglalták el új helyüket.

Az utcafrontra eredetileg üzlethelyiségek kialakítását tervezték, később mégis úgy döntöttek, hogy intézményi tartalommal töltik meg. Így kapott helyet az illetékhivatal és a könyvtár.

 

A Díszterem és titkai

A városháza centrális helyén, a kocsiáthajtós középrizalit felett alakították ki a közgyűlési üléstermet, ismertebb nevén a dísztermet. Eredetileg ide csak két nagyméretű olajfestményt terveztek, melyeknek a témája is azonnal megvolt. Alpár és Ópusztaszer akkoriban még Kecskemét városhatárához tartozott, ezért az alpári csata és a pusztaszeri első országgyűlés megjelenítését kérték Székely Bertalan festőművésztől. Utóbbit megtartották, az előbbit viszont lecserélték az 1867-es koronázás ábrázolására.

A közelmúltban felfedezett, Horthy kecskeméti látogatását ábrázoló festmény természetesen jóval később, 1944-ben került a díszterem egyik fali kazettájába, majd azt 1945 után eltüntették. A terem 2014-es restaurálásánál került elő újra, komoly port kavarva a magyar közéletben. Horthy vitatott történelmi értékelése és a kép csekély művészeti értéke miatt végül a városvezetés úgy döntött, hogy a művet egy függönnyel takarják el, melyet széthúznak a látogatócsoportok kérésére a terem bemutatásakor.

A városháza 1983 óta nemcsak a szemet, hanem a fület is gyönyörködteti. Ekkor helyezték üzembe a főbejárat feletti 37 elemből álló harangjátékot. Hanga István neves kecskeméti órás szervezésével és a németországi Korfhage & Söhne cég közreműködésével készült el 1983. december 16-ára, Kodály Zoltán születésének 101. évfordulójára.

 

Amortizációs spirál

A kecskeméti városháza keleties jegyeket is mutató szecessziós épületét megviselte az 1911-es földrengés, ám az akkori károk helyreállítása után 1971-ig nem végeztek rajta jelentős karbantartást. Bár az 1969-es tervek a városháza teljes helyreállítását célozták meg, a felhasznált építőanyagok nem alkalmazkodtak az eredeti szerkezetekhez, és mára a cementvakolat és a műanyagfestés nagy felületen károsodott.

2000 szeptemberében elkezdődött az épület homlokzatának felújítása a középrizalit munkálataival, de a homlokzat további szakaszain nem folytatódott.

 

Rémes éjszaka

2011. március 9-én végül félreérthetetlen segélykiáltást hallatott az épület: a második emeleten körülbelül 15 négyzetméteren szerkezeti mélységig leszakadt a födém, magával rántva a 150 éves gerendákat is. Az érintett irodában a bútorok összetörtek, isteni szerencse, hogy munkaidő helyett hajnali 3 órakor történt a baj. A kár felmérése után világossá vált, hogy a teljes felújítás elodázhatatlan. A szintet kiürítették, a munkavégzésre más irodákat, épületeket jelöltek ki.

Az alapos műszaki átvizsgálás egyéb időzített bombákat is felfedett az épületben: a bádogozás teljes cseréje sürgető feladat, afőlépcső bal oldali szárnya is balesetveszélyes, több lépcsőfok teljeskeresztmetszeten átrepedt, az épületgépészet és az elektromos rendszer elavult, már nem felel meg korunk igényeinek és követelményeinek, statikai állapota pedig több helyen kritikus, azonnali beavatkozást igényel.

 

Cikkünket szerencsére nem a szomorú állapotleltárral kell befejeznünk, hiszen az épület életrajzában már pontosan látszik a következő meghatározó lépés. A teljes körű rekonstrukció hamarosan elkezdődik, és jelentősége jóval túlmutat egy hétköznapi felújításén. Ha Kecskemét közigazgatási csomópontjában korszerű körülmények között zajlik majd a munka és az ügyfélfogadás, az a város minden lakosának életére, sőt az idelátogató turistákéra is pozitív hatással lesz.

 

 

Gál Zita

Fotó: Banczik Róbert

Kerekes Gyula András

keon.hu© Minden jog fenntartva!